Vitaminele si rolul lor

Vitaminele joaca un rol vital în sănătatea noastră.  Acestea trebuie luate în cantități mici, dar zilnic, pentru a asigura funcționarea corectă a corpului nostru. Ele provin din mediul exterior şi au rol funcţional în procesele metabolice.

Pentru om, deficienţele vitaminice pot fi primare sau secundare.

Deficienţele primare se datorează unei alimentaţii necorespunzătoare, săracă în vitamine.

Deficienţele secundare se datorează fumatului, consumului excesiv de alcool sau utilizării unei medicaţii care interferează cu absorbţia unor vitamine din alimente. De exemplu, utilizarea îndelungătă a antibioticelor distruge flora microbiană intestinală răspunzătoare de producţia de vitamina K. Deficienţa de vitamina A este una dintre cele mai serioase probleme în lume în prezent. Diferite deficienţe vitaminice se întâlnesc astăzi mai ales în ţările slab dezvoltate.

Pe de altă parte, un consum crescut necontrolat de vitamine conduce la hipervitaminoze, însoţite de dereglări ale sănătăţii. De exemplu, foarte multă lume foloseşte cantităţi mari de vitamina C pentru prevenirea sau tratarea răcelilor, dar cantităţi excesive de vitamina C pot conduce la diaree sau formarea de pietre la rinichi.

De aceea, cel mai bine este ca sursa de vitamine să fie preponderent din alimentaţie sau utilizarea suplimentelor de vitamine naturale, presate la rece.

Vitaminele sunt conținute în diverse alimente, inclusiv:  carne, peste, legume, fructe și cereale . Din acest motiv, este esențial să avem o dietă sănătoasă și variată. 

Clasificarea vitaminelor

În prezent, vitaminele sunt clasificate în funcție de activitatea lor biologică și chimică: 

  • Hidrosolubie (solubile în apă: vitaminele B și C) și 
  • Liposolubile ( solubile in grasimi: vitaminele A, D, E, F, K). 

De fapt, primele nu sunt depozitate în corpul nostru și, prin urmare, trebuie luate din alimente: în principal din carne, lapte și derivații săi. 

Pe de altă parte, cele solubile în grăsimi sunt acumulate în ficat și absorbite împreună cu grăsimile dietetice. 

Vitaminele B: sunt esențiale pentru furnizarea de energie organismului nostru. Acestea joacă un rol important în procesele de transformare a alimentelor.

Surse de vitamina B sunt reprezentate de: carne, organe, produse din grâne întregi, lactate, oua, legume verzi, broccoli, tomate, morcovi, cartofi, nuci, curmale, avocado, ciuperci, drojdie.

Vitamina C: printre numeroasele funcții pentru organismul nostru, această substanță este un antioxidant, care protejează celulele de stresul oxidativ și contribuie la funcția normală a sistemului imunitar. 

Cele mai bogate surse naturale de vitamina C sunt fructele şi legumele. Măceşele sunt în mod particular surse foarte bogate în vitamina C.

Dintre fructe şi legume putem enumera: prune, cătină, mure, fragi, coacăze, portocale, lămâi, păstârnac, kiwi, guava, broccoli, varză de Bruxelles, căpşuni, piersici, papaia, pepene, conopidă, usturoi, grapefruit, mandarine, fructul pasiunii, spanac, varză, mango, cartofi, tomate, ananas, morcovi, banane, caise, cireşe, mere, sfeclă roşie, pere, salată, castraveţi, vinete, struguri, smochine, etc.

Surse animale care conţin vitamina C sunt: lapte ( inclusiv în lapte uman ), ficat de vită/viţel, scoici, cod, ficat de porc, creier de miel, inimă de miel, limbă de miel, ficat de pui, glande suprarenale de viţel.

Vitamina A: joacă un rol important într-o varietate de funcţii ale corpului uman: vedere, transcripţia genetică, funcţia imună, dezvoltarea embrionară şi reproducţia, metabolismul osos, sănătatea pielii, reduce riscul de cancer şi boli de inimă, activitate antioxidantă.

Printre cele mai bogate surse animale de vitamina A putem numi: ouă, ficat, unt, lapte şi peşti ca ton, sardine sau heringi.

Printre sursele vegetale bogate în vitamina A se numără legumele şi fructele verde-închis, portocalii şi galbene, cum sunt spanacul, morcovii şi portocalele.

Deficienţa de vitamina A este una dintre cele mai serioase probleme de avitaminoză.

Vitamina D:  contribuie la absorbția normală a calciului și fosforului, prin urmare la menținerea oaselor și a dinților sănătoși.

Cantităţi suficiente de vitamina D3 se produc în piele după numai 10 – 15 minute de expunere la soare, de cel puţin 2 ori pe săptămână a feţei, braţelor sau spatelui. La o expunere mai lungă la soare, se realizează un echilibru la nivelul pielii şi vitamina se degradează la fel de repede cum este generată.

Pe lângă expunerea la soare, este necesar în multe cazuri ca vitamina D să fie obţinută prin dietă, mai ales pentru persoanele cu posibilităţi limitate de expunere la soare, pentru persoane în vârstă şi persoanele cu pielea închisă la culoare, astfel încât să se menţină o concentraţie adecvată de vitamina D în sânge.

Sursa alimentară majoră de vitamina D este reprezentată, ca şi în cazul vitaminei A, de surse de origine animală, cum sunt: uleiul de peşte, peştele ( hering, peştele pisică, somon, sardine, ton, cod, ţipar ), ou întreg sau ficat de animale.

Vitamina E are aceleași caracteristici antioxidante ca si vitamina C, contribuind de fapt la protecția celulelor împotriva îmbătrânirii.

Cele mai bogate surse de vitamina E sunt: uleiul din germeni de grâu, uleiul de floarea soarelui, uleiul de migdale, alune, nuci, arahide, uleiul de măsline, porumb, avocado, fructe uscate oleaginoase – alune, nucile, germeni de cereale, cerealele integrale, orezul brun, ovăz, castane, fasolea, cartofii dulci, legume verzi, cocos, tomate, ficat, organele animale, gălbenuş de ou, lapte de capră, unt.

Vitamina F – Acizii graşi esenţiali nu pot fi în nici un fel sintetizaţi de organismul uman şi trebuie obţinuţi prin dietă.

Unele din cele mai bogate surse de vitamina F sunt : peştele, crustaceele, lintea, uleiul de soia, uleiul de rapiţă, seminţele de mac, seminţele de floarea soarelui, nucile, legumele frunzoase

Vitamina K – anticoagulanta, este larg răspândită în legume – spanac, varză, urzici, mazăre, tomate, gulii, conopidă, broccoli, varză de Bruxelles, păstârnac, dar şi în fructe – avocado, fragi, măceşe, kiwi.

Deficiențele de vitamine

Carentele de vitamine afectează milioane de oameni din lumea întreagă. Viața de zi cu zi agitată, orele de muncă stresante și mesele în afara casei pot pune în pericol nivelul normal de vitamine pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l ia. 

Din acest motiv este esențial să ai o dietă sănătoasă, echilibrată și, mai ales, variată. De exemplu, carentele de vitamina A duc la pierderi ale vederii, conjunctivite, scăderea imunităţii, deficiente dentare. În schimb, deficiențele grave de vitamina C (foarte importante pentru funcționarea normală a celulelor) sunt factori de risc pentru astenie, dureri articulare și tulburări precum hematoame, sângerare și ateroscleroză. 

Deficienţa de vitamina D conduce la diferite boli, dereglări de dezvoltare cum sunt: rahitismul, osteomalacia (subtierea oaselor) sau osteoporoza (reducerea densitatii osoase).

Este esențial să includeți în dieta dvs. alimente precum fructe și legume roșii sau cu frunze verzi. 

În cele din urmă, pentru a asigura o protecție adecvată a organismului nostru împotriva stresului oxidativ (în principal din cauza factorilor de mediu, nutriție dezechilibrată etc.) este important să luați alimente bogate în vitamina E, cum ar fi: ulei de măsline, ulei de soia, ulei de porumb, ulei de floarea soarelui , alune, migdale și alune. 

Deficienţa sistematică de vitamina B poate conduce la o serie de probleme incluzând neurodegenerarea, slăbirea şi moartea.

Suplimente naturale (ex. Vibracell, care este un complex de multivitamine, Synergy O2, StemO2 cu alge Klamath și SynergenO2 cu Vitamina C) ne ajută să completăm lipsa unor vitamine, pentru a ne menține corpul în formă și pentru a-l proteja de boli.

Citeste si:

Vibracell – hrana sportivilor 

ALIMENTATIA CORECTA – REMEDIU PENTRU MAJORITATEA BOLILOR

Ce trebuie sa pui in farfuria ta ca sa ai o viata sanatoasa!

Call Now Button preloader