URZICA ne “muşcă” mâna, dar ne întăreşte tot corpul

urzica

URZICA ne “muşcă” mâna, dar ne întăreşte tot corpul

Chiar dacă este neprietenoasă la atingere, urzica are foarte multe beneficii pentru organism şi a fost folosită încă din Evul Mediu ca aliment, plantă medicinală, ceai tonic-energizant, iar mai târziu ca materie primă pentru obținerea firelor pentru ţesături.

Frunzele, tulpinile şi rădăcinile acestei plante sunt comestibile.

Urzica este o excelentă sursă de proteine, vitamine (A, B, C, K), fier, siliciu, zinc, bor şi alte minerale esenţiale pentru organism. Conţine substanţe care întăresc organismul, purifică sangele, regenerează celulele şi ne scapă de toxine.

Este foarte bună în sănătate pentru că vitaminele si sărurile minerale din plante vegetale sunt mai benefice pentru organism decât cele din produsele animale. Se numară printre primele plante revitalizante care vin după perioada de iarnă cu o alimentaţie săracă în vitamine si minerale.

Pentru că este foarte sănătoasă, în această perioadă ar trebui sa profităm si să achiziționăm din magazinele specializate o cantitate mai mare sau să culegem din zone ferite de poluarea şoselelor. Să nu uitam faptul că urzicile sunt plante din flora spontană care nu au suferit tratamente chimice.

Este bine să se consume neprocesată sau cât mai puțin procesată. Prin urmare, reduceți timpul de gătire la foc şi nu asociati cu carne, deoarece consumul de carne împiedică absorbția de siliciu.
Siliciul ajută la absorbtia de magneziu, potasiu și calciu. Nu asociați urzicile cu consumul excesiv de lapte, carne și fructe de mare.

Urzica se pot asocia favorabil cu legume și fructe bogate în fibre.

Urzica este recomandată în:

– vitaminizarea şi remineralizarea corpului,

– stările de anemie,

– afecţiuni ale căilor respiratorii, precum astmul, bronşitele sau bolile virale, limitând multiplicarea bacteriilor şi fluidizând secrețiile bronşice. Puteți utiliza Synergy O2 – substanță coloidală concentrată, îmbogățită cu siliciu, zinc, fier, bor si oligoelemente.

– prevenirea şi tratarea bolilor renale, afecţiuni ale prostatei, vezicii urinare şi gutei (sporeşte eliminarea din organism a acidului uric prin urina)

– curăță sângele, având efect detoxifiant pentru întreg organismul,

– obezitate cu efecte laxative,

echilibrarea sistemului imunitar,

– cosmetică si dermatologie,

– cicatrizarea rănilor.

Lipsa de fier provoacă anemie, iar lipsa de siliciu nu se manifestă doar prin răceli și boli virale, ci poate provoca diabet zaharat, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Urzica nu trebuie să lipsească de pe masa celor care postesc. Este perfectă şi pentru persoanele dornice de rețete de slăbit, avand un puternic efect detoxifiant si laxativ. Dar, pe langă toate aceste lucruri, urzicile sunt gustoase si hrănitoare.

Preparatele din urzica nu se administrează la femeile care alăptează şi la copiii sub doi ani, datorită actiunii diuretice. Femeile insărcinate nu vor mânca urzici deoarece pot provoca contractarea uterului. La copiii mai mari şi la vârstnicii peste 65 de ani, se va începe cu preparate mai puţin concentrate.

Rețete utile:

Urzicile sunt preferatele multor romani în fiecare primăvară. Există numeroase rețete cu preparate culinare perecum: ciorbă de urzici, piureu de urzici, mâncare de urzici cu usturoi, salate, tocăniţă de urzici, ciulama de urzici, urzici cu hrean şi mămăligă, mâncare de urzici cu nuci, mâncare de urzici cu ouă posate şi mămăligă, budincă, plăcinte şi clătite umplute cu urzici.

Urzici cu usturoi

Unii le cunosc sub numele de “urzici sleite” sau “urzici bătute”. Reprezintă o rețeta tradițională, gustoasă, simplă, ieftină şi sănătoasă. Le puteți manca simple sau puteți adăuga puțin hrean ras sau smântână, legume, lămâie, usturoi, orez, mălai, făina, ou poşat, nuci, mămăliga.

Ingrediente pentru 8 portii: 1 kg urzici, 2 linguri făină, 2 linguri de mălai, 1 ceapă, 1 cătel de usturoi, 2 linguri hrean ras, sare, 4 linguri de ulei.

Cum se fac urzicile cu usturoi?

mancare urzica

mancare urzica

Urzicile curăţate şi spălate se fierb în apă clocotită cu sare, cca 2-3 min. 

După ce s-au fiert se scurg şi se trec prin sită, sub jet de apă rece, se toacă mărunt sau se mixează.

Ceapa tocată mărunt se căleste în ulei, se adaugă făina si mălaiul si un polonic din zeama în care au fiert urzicile.

Se foloseste aproximativ 1 l din zeama initiala de urzici, amestecându-se continuu. 

Când sosul devine cremos, se încorporează urzicile si usturoiul şi se mai lasă amestecul la foc mic aproximativ 2 minute.

Se serveşte cu hrean ras şi mămăligă.

Lichidul care rămâne de la fierberea urzicilor pentru mâncare, poate fi băut ca şi ceai de urzică. Fiind foarte concentrat, acest lichid se utilizeaza doar 50 ml de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale ale zilei.

Ceaiul de urzica folosit pentru uz extern

2 lingurite de frunze uscate sau 4 linguri frunze verzi mărunțite la 250 ml de apă clocotită (apa şi frunzele verzi se fierb impreună). Se lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară.

Se foloseşte sub formă de gargară în stomatite, spălaturi locale, comprese, tratarea rănilor şi grăbirea cicatrizării lor, inconsistenta urinară, hemoroizi.

Ceaiul de urzica folosit pentru uz intern

ceai urzica

ceai urzica

1 lingurită de frunze uscate sau 1 lingură de frunze verzi măruntite la 250 ml de apă clocotită (apă şi frunzele se fierb impreună).

Se lasă 15 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se poate adaugă lămaie, miere, ghimbir.

Pentru revigorare şi detoxifiere se poate face o cură de 2-3 cani pe zi, timp de max 4 săptămani.

Nu este bine ca această cură să depăşească 6 săptămâni, excesul fiind dăunător, dereglând echilibrul electrolitic.

Această cură este folosită ca adjuvant în bolile reumatismale, gută, litiază renală şi biliară, diabet zaharat, retentie de lichide in organism, bronsită.

Pentru tonifierea părului şi combaterea mătreţii, se pot folosi infuzii din 40-50g frunze mărunţite la 1l de apă clocotită. Se lasă 30-minute acoperit, se strecoară şi se clăteste parul.

Se mai poate folosi şi un decoct din 250g rădăcini, tulpini şi frunze la 5l apa. Se lasă la fiert 30 de minute, se strecoară şi se spală parul.

Urzicile mai pot fi uscate şi mărunţite cu rasnita. Pulberea obtinută se foloseste ca adaos la mâncare/fresh-uri pentru vitaminizare, mineralizare şi întărirea organismului.

Pulberea se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă umezita cu apă sau cu miere, înainte de masă. Pentru eficienta maximă, se tine sub limbă 10-15 min, apoi se înghite.

Tinctura din rădăcină de urzica

Se pun 15 linguri de pulbere de rădăcină într-o sticlă. Se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 60 de grade. Conţinutul se lasă la macerat două săptămâni, închis ermetic. Apoi se filtrează şi se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă.

Sucul de urzica

suc urzica

suc urzica

Se pun în blender 100 g de frunze proaspăt culese, spălate bine şi 150 ml de apă. Se mixeaza, apoi se stoarc şi se filtrează.

Se poate adăuga măr, lămaie, ghimbir, miere.

Se consumă 120 ml de suc zilnic, timp de maxim 4 saptamani. 

Se utilizează intern ca adjuvant în pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a celor intestinale, a anemiilor usoare, asteniilor, dar si îmbunătăţirea tonusului şi rezistenţei organismului. 

 

Citeşte şi:

ALIMENTATIA CORECTA – REMEDIU PENTRU MAJORITATEA BOLILOR

urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica. urzica.

Share this post


Call Now Button