Ce este L-carnitina?

L-carnitina este un derivat de aminoacid sintetizat de către organism în ficat și rinichi. 

Funcția sa principală este de a transporta acizii grași în mitocondriile celulelor, pentru a fi convertiți în energie.

Organismul are propriul mecanism de producere a L-carnitinei, cu ajutorul mitocondriilor care foloseasc acizi grași pentru producerea de ATP și, prin urmare, de energie. Mitocondriile acționează ca nişte motoare în interiorul celulelor, arzand grasimile pentru a crea energie utilizabilă. Pentru ca oganismul să producă L-carnitină este nevoie de o cantitate foarte mare de vitamina C, dar si de vitaminele B3, B6 și fier.

Un sportiv sau o persoană activă ca să îşi mențină masa musculară, energia si greutatea optimă are nevoie de un consum mărit de L-carnitină.  

Surse de L-Carnitina

Doza standard este de 500-2000 mg/zi. Specialistii recomandă doza eficientă de 2000 mg/zi, adică 2 gr/zi pe termen lung, administrată progresiv.

Aproximativ 25% din necesarul zilnic este sintetizat de ficat și rinichi. Pornind de la alți doi aminoacizi esențiali: lizina și metionină, în prezența vitaminei C, vitaminei B3, vitaminei B6 și fierului.

Restul de 75% este luat din dieta

Nivelurile de L-carnitină sunt influiențate de dieta, de capacitatea organismului de producție şi de tipul de activitate fizică practicată. La persoanele vegetariene sau vegane se recomandă administrarea de suplimente cu L-carnitina, pentru a restabili energia de care are nevoie organismul. 

Principalele surse animale de L-carnitina sunt:  carnea de oaie, miel, vită, porc, iepure, lapte, branză.

De exemplu la 100 de grame de carnea de vita, organismul furnizeaza 95 mg L-carnitina. 

Sursele de origine vegetală se găsesc în cantități mai mici în: pere, avocado, sparanghel, broccoli. usturoi, piersici, soia, banane, struguri, cereale integrale.

L-carnitina beneficii 

L-carnitina este fundamentală organismul nostru pentru:

  • scaderea în greutate şi producerea de energie;
  • transmiterea rapidă a impulsurilor nervoase;
  • reducerea formării acidului lactic și păstrarea glicogenului în mușchi;
  • reducerea inflamarii, dureri musculare, dar si recuperarea muschilor dupa efort fizic;
  • creşterea rezistenței la efort;
  • întarirea sistemului imunitar;
  • creşterea densitații osoase;
  • reglarea tensiunii arteriale.

L-carnitina are marele avantaj de a fi absorbită de catre organism într-o proporție mare, de aceea este administrată prin suplimente alimentare ce nu secătuiesc organismul de vitamina C, necesară conversiei acizilor graşi în mitocondrii.

O dată ce suplimentul cu L-carnitina intră în fluxul sanguin, el începe să funcționeze imediat, descompunand celulele grase si făcandu-le să circule prin corp. Practic, suplimentul pregăteste energia pentru ca tu să o folosesti în timpul antrenamentelor, mai ales dacă vrei să slăbeşti. Poti lua suplimentul cu L-carnitina cu 30 min înainte să începi să te antrenezi şi să faci miscare.

Deficitul de L-carnitină este strâns legat de numeroase boli, cum ar fi insuficiența cardiacă, inima marită sau cardiomiopatii.  Atunci când ne confruntăm cu deficiențe de acest tip este de preferat să consultam un medic. Doar la recomandarea lui să luam suplimente sau să ne schimbam dieta, pentru a reechilibra nevoile zilnice.

Contraindicaţii

L-carnitina interferează moderat cu Warfarina si Acenocumarolului (încetinesc coagularea sangelui, iar L-carnitina potențează efectul acestora) sau cu hormonii tiroidieni (inhibă activitatea hormonală).

Nu se recomandă L-carnitina persoanelor care suferă de hipotiroidism, ciroza alcoolică sau celor care au glanda tiroidă îndepartată.

L-carnitina in viața sportivilor si a persoanelor active

Pentru că sportul nu aduce doar sănătate, ci şi foarte multă bucurie, sportivii apelează la suplimente naturale de top.

În ultimii ani, oxigenarea celulară cu L-carnitina Synergy O2 Sport a devenit foarte populară în rândurile sportivilor si a vedetelor interne si internaţionale. 

Munguia este clasat de BoxRec drept cel mai bun boxeor din lume la categoria semimijlocie. Munguia este un sportiv plin de energie și nu întâmplator folosește oxigenarea celulară cu L-carnitina SynergyO2 Sport. Practic, el beneficiază de toate efectele extraordinare pe care produsul le are asupra organismului.

În prezent e greu să găsesti soluţii să te antrenezi ca să rămai în formă. Pentru un sportiv această perioadă poate fi devastatoare. Synergy O2 Sport ajută acum în detoxifiere, scăderea în greutate si creşterea nivelului de energie. 

Antrenamentele se fac cât să menţină tonusul masei musculare. Revenirea trebuie făcută obligatoriu gradual şi cu foarte, foarte mare atenţie şi din punct de vedere fiziologic si medical. 

Call Now Button preloader