Primăvara este perioada cea mai bună pentru a recolta papadia. După această perioada, papadia devine foarte amară şi este greu de consumat.

De la papadie se pot consuma rădăcina, tulpina, frunzele si florile.

Recomandări

Se recomandă în tulburari digestive dureroase, gastrită, ulcer, hepatite acute si cronice, ciroză hepatică, colecistita şi inflamaţia căilor biliare.

Papadia stimuleaza secretia biliara de pană la 4 ori. Aceasta are si acţiune generală de purificare si detoxifiere a organismului ca urmare a dietelor neechilibrate, bogate in grăsimi.

Datorită continutului ridicat de săruri de potasiu, papadia acţionează în reglarea tensiunii arteriale, ca diuretic şi în litiaza urinară. Papadia da rezultate bune în retentia de lichide, în celulite şi obezitate (în curele de slăbire elimină edemele şi grăbeşte tranzitul intestinal).

Ca orice frunză verde, este un diuretic foarte bun, dar şi un ajutor esenţial în descompunerea grăsimilor care ajung în stomac. 

Mod de preparare şi administrare

Papadia se foloseste cel mai des  sub formă de frunzele crude in salate,  de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor. Cei mai inventivi in prepararea alimentelor adaugă diverse legume (ceapă, usturoi, urzici, spanac, leurdă, rosii, castraveti, ridichi, morcov, sfecla rosie, salată, pătrunjel, marar etc) si fructe (lămaie, mar, avocado) care ii inlătura gustul specific amărui. O cură de 10 – 14 zile, cu frunze puse în salată, cu tulpini, ajută la detoxifierea ficatului, la revitalizarea celor obosiţi şi bolnăvicioşi.

Din planta întreagă, frunze şi rădacini, se prepară o infuzie din 2 linguriţe la o cană cu apă. Se beau 2 căni pe zi. Se prepara şi sub forma de decoct concentrat prin fierbere (10 minutc) a 2 linguriţe plantă la o cana cu apă. Se vor lua 2 linguri la interval de minim 4 ore. Infuzia reduce simţitor stresul şi tratează inflamaţia ficatului.

Siropul de papadie

papadia

Se prepară din toată planta, cu tot cu rădăcină. Papadia se culeage cu grijă să nu se rupă pentru a nu lăsa să se scurgă latexul, se spală bine cu apă rece, apoi se toacă mărunt şi se pune într-un borcan impreuna cu miere de albine. Se amestecă bine conţinutul, se acoperă şi se lasă la macerat 2 săptamani. Se consumă câte 1-2 linguriţe de 2 – 3 ori pe zi timp de 2 – 3 săptămâni. Este benefic pentru bolile tubului digestiv si boli hepato-biliare. Siropul de multivitamine si minerale Vibracell contine multe plante si legume presate la rece.

Tinctura se prepara din părtile aeriene ale papadiei si alcool etilic 70%. Se administrează câte o linguriţă dizolvată în jumatate pahar de apă, de 3-4 ori pe zi. Are efect  antidiabetic, aperitiv, colagog, depurativ, hipocolesterolemiant, laxativ.

Extern, se aplică cataplasme (frunze zdrobite) pentru ameliorarea eczemelor, psoriazisului, arsurilor infectate etc.

Otet aromatizat din flori de papadie se poate folosi pe post de dressing la salate. Florile proaspat culese se spala, se pun într-o sticla si se adauga otet de mere cu miere. Se lasa 4 saptamani la macerat. Este valabi 12 luni daca este pastrat în loc racoros si intunecat.

Papadia sotata cu usturoi. Se oparesc frunzele 30 secunde in apa clocotita. Se scurg, se stropesc cu apa rece si se trag la tigaie cu ulei sare si usturoi.

Contraindicaţii utilizare papadia

Preparatele pe bază dc păpădie sunt contraindicate la cei cu microcalculi ai colecistului şi la persoanele care suferă de ulcer peplic, deoarcce stimulează secreţiile gastrice. Respectând dozele indicate, nu prezintă alte contraindicaţii.

Surse: ” Ghidul planelor medicinale si aromatice de la A la Z” – Ovidiu Bojor

papadia. papadia. papadia. papadia. papadia

Call Now Button preloader