Fructul Dragonului – sanatate din inima naturii

Natura creeaza cele mai variate minuni pentru noi. Din minunile interesante ale naturii face parte si Fructul Dragonului, un fruct cu gustul dulce si savuros, cu culoarea intensa, forma atragatoare si florile de o frumusete rara.

Fructul Dragonului este printre cel mai nutritiv si mai minunat fruct exotic.

Plantele ajung pana la dimensiuni de 6 metri in inaltime, fiind o specie de cactus catarator ca o liana, cultivat atat ca si planta ornamentala, cat si ca pentru fructele sale cu proprietatile terapeutice importante. Fructele au o coaja rosie aprinsa si sunt intesate cu prelungiri verzi, iar pulpa este alba sau rosie si plina de seminte minuscule negre. Fructele cantaresc in medie 350-400 g, dar exista si fructe foarte mari, de pana la 900 g. Pentru a verifica daca este un fruct proaspat, trebuie sa ne asiguram ca are o coaja ferma si intens colorata, frunze verzi si un miros imbietor, tropical.

Fructul Dragonului

Fructul Dragonului

Inainte de a se transforma in aceste fructe, cactusii fac niste flori absolut superbe. Cactusii infloresc doar noaptea, motiv pentru care aceste flori sunt supranumite si “Doamna nobila”, “Regina noptii” sau „Florile lunii”. Florile au 25-30 cm lungime, 15-17 cm latime si sunt nocturne, parfumate puternic si hermafrodite, desi unele varietati se autopolenizeaza. Florile sunt, de regula, albe si au o forma frumoasa, staminele si stigmatele lobate sunt de culoarea smantanei. Ele se deschid brusc, intre orele 18-19.30, fiind complet inflorite pe la ora 22. La ora 2 noaptea, florile se inchid dupa polenizare si incep sa se ofileasca.

Fructul Dragonului este consumat pentru pulpa lui cremoasa, suculenta, aromata, dulce-acrisoara, o combinatie exotica intre kiwi si para.

Pulpa proaspata contine proteine, lipide, fibre alimentare, fosfor, fier, caroten, tiamina, niacina, acid ascorbic etc. Varietatile cu pulpa rosie contin antioxidanti.

Coaja nu e comestibila. Pentru a consuma acest fruct, deosebit de ciudat ca aspect, este indicat sa-l taiati pe jumatate.

De ce sa consumam Fructul Dragonului?

Sarac in calorii

100 de grame de Fructul Dragonului contin 60 de calorii: 18 calorii din grasimile nesaturate, 8 de proteina si 34 de grame de carbohidrati. Fructul dragonului nu contine carbohidrati complecsi, astfel incât este foarte usor de decompus de catre organism.

Reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Fructul Dragonului nu are colesterol si grasimi saturate, fapt ce ajuta la gestionarea tensiunii arteriale. Semintele acesui fruct sunt bogate in acizi grasi polinesaturati (Omega-3 si Omega-6), care reduc nivelul trigliceridelor si scad riscul tulburarilor cardiovasculare.

Intareste sistemul imunitar

Fructul dragonului este o sursa generoasa de vitamina C, continând 9 mg/100 g, echivalentul a 10% din necesarul zilnic. Consumul acestuia este benefic pentru intarirea sistemului imunitar, ajutând si la vindecarea mai rapida a ranilor si vânatailor.

Previne astmul bronsic

Mai mult, consumul de Fructul Dragonului este recomandat pentru evitarea tulburarilor respiratorii cronice (astm bronsic sau tuse). De asemenea, fructul dragonului mai contine vitamina B1, necesara metabolismului glucidic, B2, pentru recuperarea si imbunatatirea apetitului si B3, pentru reducerea nivelului colesterolului. Nu lipsesc nici mineralele; intr-o cantitate de 100 g de Fructul Dragonului se regasesc 8,8 g de calciu, 36,1 mg de fosfor si 0,65 mg de fier.

Previne cancerul de prostata si cel de colon

Fructul dragonului contine fitoalbumine, care au proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase. In plus, acestea accelereaza eliminarea metalelor grele din organism. Licopenul, responsabil pentru culoarea rosie, previne cancerul de prostata.

Mucilagiile si pectinele continute protejeaza si curata tractul intestinal, cu efect benefic in colonul iritabil, diaree si constipatie. 

Previne diabetul zaharat

Studiile pe cobaii de laborator au aratat ca fructul dragonului are un impact notabil asupra stresului oxidativ si asupra rigidizarii aortei, ceea ce inseamna ca poate fi benefic si in prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul zaharat.

Previne gastrita si ulcerul

Efectul antiinflamator si de scadere a hiperaciditatii recomanda fructele in tratarea gastritei si ulcerului (in infectia cu Helyobacter pylori pectinele aglutineaza bacteriile, contribuind la eliminarea lor din intestine).

Call Now Button preloader