Dureri de cap am experimentat cu toții de-a lungul vieții. Însă, o durere de cap frecventă sau severă ne poate afecta calitatea vieții.

Știind cum să recunoașteți cauza unei dureri de cap vă poate ajuta să luați măsuri adecvate și să găsiți tratamentul potrivit.

Durerile de cap pot fi declanșate de o serie de factori precum cei emoționali sau stresul fizic și emoțional, hipoxia, anxietatea, stilul de viață, bolile, dar și de factorii de mediu, cum ar fi vremea. Poate afecta orice parte a capului.

 

Durerile de cap sunt împărțite în primare și secundare.

 

Cele primare sunt o tulburare autonomă, care nu este legată de alte patologii. Acestea implică structurile capului și gâtului (mușchi, vase de sânge, nervi etc.). De exemplu, durerea de cap cauzată de utilizarea excesivă sau abuzul de droguri este un alt tip de durere de cap primară.

 

Cele mai frecvente tipuri de dureri de cap primare includ:

 

– dureri de cap de tip tensiune,

– dureri de cap (cefalee) de tip cluster și

– migrena.

 

Tensiunea

 

Este cel mai frecvent tip de durere de cap. Aceasta produce o durere surdă, înțepătoare pe ambele părți ale capului pe care îl simți ca într-o menghină.

Durerea mai poate cuprinde și umerii sau gâtul. Episodul poate ține de la 30 de minute la 7 zile. Deși cauza senzației de tensiune nu este cunoscută, declansatorii pot fi stresul, oboseala si lipsa somnului. Partea bună este că poți trata cefaleea de tip tensiune cu medicamente analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina sau ibuprofenul. Mai poți încerca un dus cald, un somn scurt sau o gustare ușoară.

 

Cefaleea de tip cluster (grupuri)

 

Este de cinci ori mai frecventă la bărbati decat la femei. Se manifestă în clustere (grupuri) între 1 și 8 dureri pe zi pe o perioadă de 1-3 luni care pot recidiva o dată la cațiva ani.

Durerea debutează abrupt, pe o parte a capului și durează în medie, între 30 de minute și 1 ora.

De asemenea, ochiul de pe partea dureroasă se poate înrosi si poate lacrima. Pleoapa cade frecvent si începe să curgă nasul.

Majoritatea persoanelor devin neliniștite și agitate în timpul unui episod de cefalee, iar greața și sensibilitatea la lumina sunt și ele frecvente.

Oxigenul în doze mari poate fi eficient dacă este administrat la debutul durerii.

Migrena

 

Migrena este o durere foarte intensă doar pe o parte a capului. Debuteaza în jurul ochiului și tâmplei și se răspândeste către spatele capului. Episoadele pot dura între 4 si 72 de ore.

Migrenele sunt cel mai complex tip de cefalee. Se crede că factorii genetici și de mediu influențează predispozitia unei persoane la dezvoltarea migrenelor.

În cele peste 2.000 de studii asupra factorilor declanșatori ai migrenelor s-a descoperit că aproape toți factorii care declanșează durerile de cap primare sunt capabili să genereze stres oxidativ.

Pe baza acestor rezultate, au ajuns la concluzia că stresul oxidativ ar putea fi la baza multor tipuri de dureri de cap primare.

În plus, s-a demonstrat că substanțele capabile să reducă stresul oxidativ, cum ar fi antioxidanții, pot preveni apariția și severitatea migrenelor.

Durerile de cap secundare sunt dureri de cap declanșate de o boală colaterala, cum ar fi hipotiroidismul, cancerul, boala autoimună etc.

 

Lipsă de Oxigen/hipoxie – cauză principală în dureri de cap

 

Oxigenul poate ameliora durerile de cap și le poate scurta durata. Există studii care confirmă faptul că atacurile de migrenă pot fi declanșate cu o saturație scăzută de oxigen.

Hipoxia (lipsa oxigenului) este principala cauza în durerile de cap primare. Ameliorarea durerilor se face prin utilizarea oxigenului, antioxidanților și aminoacizilor.

Substanțele nutritive prezente în sistemul de oxigenare celular personalizat al SynergyO2 pot fi de mare ajutor în aceste cazuri, contracarând atât hipoxia, cât și stresul oxidativ. Fiind în formă coloidală, garantează absorbția rapidă și eficientă de către corp.

 

Dacă medicamentele nu funcționează, există mai multe alte remedii care pot ajuta la tratarea durerii de cap:

 

Cursurile de gestionare a stresului vă pot învăța cum să faceți față stresului și cum să ușurați tensiunea.

Terapia cognitiv-comportamentală este un tip de logopedie. Aceasta vă arată cum să recunoașteți situațiile care vă fac să vă simțiți stresați și anxioși.

Acupunctura este o terapie alternativă care poate reduce stresul și tensiunea prin aplicarea de ace fine pe anumite zone ale corpului.

Exercițiile fizice ușoare până la moderate pot contribui la creșterea producției de anumite substanțe chimice ale creierului care vă fac să vă simțiți mai fericiți și mai relaxați.

A face o baie sau un duș fierbinte poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați.

Este important să vă consultați medicul dacă aceste dureri de cap devin persistente, severe, insuportabile, nu le-ați experimentat ​​niciodată și nu se îmbunătățesc cu medicamente sau oxigenare celulară.

Call Now Button preloader