REGIMUL ALIMENTAR IN DIABETUL ZAHARAT

diabetul zaharat

REGIMUL ALIMENTAR IN DIABETUL ZAHARAT

DIABETUL ZAHARAT afectează peste 450 de milioane de persoane la nivel mondial, iar în România aproximativ 1,5 milioane de persoane au diabet. Aproximativ una din zece persoane adulte are diabet zaharat, iar două persoane adulte din zece au prediabet potrivit Dr Romulus Timar – Președintele Societăţii Române de Diabet.

Cum rata de conversie din prediabetici în diabetici este de circa 80%, observăm că diabetul zaharat se extinde alarmant si ne punem cu toţii întrebarea firească:

Cum putem preveni diabetul zaharat?

Studiile au arătat că regimul alimentar alături de exerciţiul fizic reprezintă o măsură terapeutică majoră.

Pe ce se bazează regimul alimentar al diabeticilor?

Pentru a stabili un regim alimentar, diabeticii au nevoie să cunoască cateva informaţii de baza referitoare la clasificarea alimentelor si să urmeze cateva recomandari.

Clasificarea alimentelor pentru diabetici (după conţinutul în glucide):

  1. Alimente consumate fără restricţie (necântărite ce conţin 5% glucide):
  • Legume: varză, conopidă, sparanghelul, lăptucile, spanacul, păpădia, ştevia, andivele, ardeii graşi, vinetele, dovleceii, roşiile, bamele, castraveţii, fasolea verde, ridichile, ciupercile;
  • Fructe: pepenele verde, coacăzele, fragii, portocalele, grapefruit, mandarinele, lămâile, afinele.
  1. Alimente cântărite: pâinea (50% glucide); făinoasele şi cartofii fierţi (20% glucide), orezul, grişul (20% glucide); leguminoasele uscate (50% glucide: fasolea, lintea, mazarea uscate); fructele (10% glucide: căpşunile, zmeura, murele, merele, piersicile, vişinele, cireşele, strugurii, nucile, alunele); legumele cu conţinut peste 5% (morcovi, ceapă, praz, sfeclă, ţelină, mazăre verde, carote, varză de Bruxelles); laptele, caşul, urda, brânza de vaci (4% glucide); mămăliga pripită (10% glucide).
  1. Alimente interzise în diabetul zaharat: zahărul, prăjiturile cu zahăr, bomboanele, ciocolata, rahatul, halvaua, siropurile, biscuiţii cu zahăr şi miere, fructele cu conţinut peste 20% glucide (strugurii, prunele, bananele prea coapte, perele bergamote), băuturile răcoritoare cu zahăr

Pentru a evita monotonia regimului, vă dăm un exemplu de echivalenţe al conţinutului unor alimente în glucide.

20 g pâine = 250ml lapte = 250g iaurt = 250g brânză de vaci = 100g fructe (cu 10% glucide) = 50-60g cartofi (o lingură de piure) = 100g paste făinoase (cântărite fierte) = 80g mămăligă pripită = 100g mazăre verde = 200g fasole verde.

Regimul alimentar in diabetul zaharat

Indicaţii legate de prepararea alimentelor în diabetul zaharat:

👉îndulcirea se va face numai cu zaharină;

👉supele şi ciorbele se vor prepara numai din legume cu o cantitate de glucide sub 10% glucide. Cartofii, morcovii, si ţelina nu vor fi puse la fiert, deoarece cedează multe glucide apei de fierbere. Daca se adauga, se vor calcula glucidele care le conţin;

👉diabeticul va consuma zilnic o cantitate de carne (fiartă, friptă sau coaptă la cuptor);

👉sosurile se vor prepara numai dietetic, fără făină (în cazul folosirii, se va calcula);

👉mâncărurile de legume sunt foarte indicate diabeticilor, preparate ca soteuri, sufleuri, mâncăruri de legume cu carne;

👉se vor folosi cât mai multe crudităţi la masa diabeticului, preţioase prin aportul lor bogat în vitamine şi minerale;

👉fructele vor fi folosite în mod curent ca desert crude, coapte sau sub forma de compot îndulcit cu zaharină.

Recomandări pentru diabetici

✔️acomodarea cu calcularea glucidelor din alimente, în scopul manevrării echivalenţelor şi evitării monotoniei dietelor;

✔️ingerarea produselor al căror conţinut este ştiut;

✔️citirea etichetelor de pe produsele alimentare;

✔️consumul de alimente proaspete, vii, neconservate;

✔️evitarea consumului de hrană de tip fast-food, foietaje, dulciuri din comert;

✔️oxigenarea corpului prin sport sau terapie.

Cum influienţează oxigenarea celulară regimul unui diabetic?

Oxigenarea celulară este în primul rând importantă pentru organism deoarece în lipsa acesteia apar bolile, ca urmare a formării unei situații de acidoză. In mod particular, în prezenta diabetului zaharat se creează o hipoxie (lipsă a oxigenului) în tot organismul pentru că hemoglobina în loc să se lege la oxigen se leagă la glucoză.

S-a demonstrat ca oxigenarea celulară reduce nivelul de zahăr din sânge prin creşterea sensibilităţii celulare la insulină ce duce la asimilarea musculaturii scheletice a glucozei.

Există mai multe terapii cu oxigen, unele sunt mai costisitoare și solicitante. Oxigenarea celulară sub formă de picaturi Synergy O2 este o opțiune ce poate fi utilizată uşor, simplu şi fără intervenţii atât în prevenţie, cât şi în tratarea diabetului de tip 1 sau 2.

Oxigenarea celulară Synergy O2 nu este un panaceu este un stil de viată ce ajută corpul să lupte în toate cazurile de diabet prin funizarea nivelului adecvat de oxigen.

Synergy-O2-in-diabetul-zaharat

Insulina Verde este un tratament 💯natural ce reglează glicemia oscilantă şi se poate administra imediat ce diagnosticul a fost pus.

Nu uitaţi că diabetul zaharat este un efect al “modernizării alimentaţiei”, al stilului de viaţă sedentar şi a ajuns pe locul 7 în topul cauzelor mortalităţii!

diabetul zaharat. diabetul zaharat. diabetul zaharat. diabetul zaharat. diabetul zaharat.diabetul zaharat. diabetul zaharat.diabetul zaharat. diabetul zaharat. diabetul zaharat.

Share this post


Call Now Button